Sanningen om kolhydrater..

Såg du den brittiska dokumentären Sanningen om kolhydratersom sändes på SVT här om dagen?

Om inte kan det vara ett tips att kolla in programmet som är 58 minuter långt och finns tillgängligt på SVT Play fram till 2 maj: Sanningen om kolhydrater.

Programmet som handlar om lågkolhydratkost. Programledaren Xand Van Tulleken tittar även på hur diabetes, insulinresistens, tarmcancer och fertilitetsproblem utan atta egentligen gå på djupet men han gör några egna försök och tester på sig själv eller små grupper av olika personer.

Intressanta anekdoter som berörs väcker nyfikenhet, men mestadels saknas mer solida vetenskapliga referenser till det som hävdas i programmet.

I intressant del av dokumentären får vi bl.a. möta dr David Unwin och psykolog Jen Unwin. Dr Unwin anser att det inte finns en "rätt kost" som är fungerar för alla, att man måste hitta sin egen nivå av kolhydrater, beroende på hur man lever livet och vad man vill uppnå. Det är en tanke jag själv haft länge efter alla mina egna tester och

Det jag tar med sig från programmet är budskapet om hur  det kan vara att byta ut sämre kolhydrater mot bättre. Det innebär för många att det finns ett sätt att göra en livsstilsförändring som varken behöver vara väldigt svår eller kostsam, men som kan ge en stor effekt på livet och måendet.

LCHF bygger på att ersätta energin man vanligen får från kolhydrater med energi från fett, tyvärr är det inte något man fokuserar på i den här dokumentären. Men den är intressant.

Beteckningen LCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite förenklat mindre kolhydrater mer fett.

Lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

2013 publicerades en svensk statlig expertutredning som visade att LCHF-liknande råd ger snabbare viktminskning än annan kost – samt förbättrade hälsovärden.

På SvD skrev vetenskapsjournalisten Henrik Ennart samma dag att rapporten ”sopar bort de sista stora farhågorna kring dieten och öppnar dörrarna på vid gavel till landets sjukhus”.

Jag tror fortfarande på Dr Unwin och att det inte finns en "rätt kost" som är fungerar för alla, att man måste hitta sin egen nivå av kolhydrater, beroende på hur man lever livet och vad man vill uppnå. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen

Myter om att träna med en PT..