Vad vill du göra?
"Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert", säger Pippi med sin sköna inställning. Och det är helt rätt, För hur skulle du kunna veta, om du inte har försökt...
Att gå ner 26 kilo som jag gjort väcker mångas funderingar och jag får ibland höra att "det skulle jag aldrig klar av". Men det tror jag att du kan. Du vet ju faktiskt aldrig om du kan göra något, innan du gör det. Det är bara viktigt att börja i rätt ände. Att ta reda på vad du faktiskt vill. Att sätta ett riktigt mål. (Att t ex sätta som mål att gå ner i vikt är inte ett riktigt mål, att gå ner i vikt är en aktivitet. )
Det kan kännas lite löjligt att sitta ensam och planera för framtiden, men om du kan lära dig att göra det så tvingas du att tänka till lite och det är liksom hela idén. Räkna också med att nå ditt mål kan kräva en del från din sida. Du måste helt enkelt bestämma dig och vara beredd att göra jobbet.
Allt det är säkert sant. Men alla samlad praktisk erfarenhet säger också att man glömmer sina mål kort efter att man satt dem, fråga bara någon runt mars vad de hade för nyårslöfte så får du se.
Man kan säga att alla beslut som vi tar handlar om att väga fördelar mot nackdelar, att hitta bästa alternativ och hitta en balans för att kunna ta ett beslut i avgörande ögonblick, men också att snabbt förstå konsekvenser av det beslutet. Många gånger sker besluten instinktivt och blixtsnabbt men det första beslut som dyker upp i huvudet visar sig faktiskt ofta vara det bästa alternativet.
Att gå ner 26 kilo som jag gjort väcker mångas funderingar och jag får ibland höra att "det skulle jag aldrig klar av". Men det tror jag att du kan. Du vet ju faktiskt aldrig om du kan göra något, innan du gör det. Det är bara viktigt att börja i rätt ände. Att ta reda på vad du faktiskt vill. Att sätta ett riktigt mål. (Att t ex sätta som mål att gå ner i vikt är inte ett riktigt mål, att gå ner i vikt är en aktivitet. )
Det kan kännas lite löjligt att sitta ensam och planera för framtiden, men om du kan lära dig att göra det så tvingas du att tänka till lite och det är liksom hela idén. Räkna också med att nå ditt mål kan kräva en del från din sida. Du måste helt enkelt bestämma dig och vara beredd att göra jobbet.
Vi kan inte påverka det förflutna och om framtiden vet vi ingenting.
"Fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar", säger Pippi skämtsamt. Men det finns en viktig mening i repliken; att verkligen uppskatta och leva livet nu, för det varar inte för evigt.Dagarna går, blir till veckor och snart till år utan att du egentligen märker det. För vi lever inte i "nu", alla gör inte det i alla fall, utan lever antingen kvar i minnen från fornstora dagar, eller planerar inför framtiden. Trots allt är här och nu det enda vi vet att vi har. Så vad är ditt mål?
Ingenting händer bara av en slump. Stora upptäckter och fantastiska uppfinningar blev inte verklighet av genom att folk bara pysslade lite oplanerat eller väntade på att någon annan skulle ta tag i saker och ting. Alla stora upptäcktsresande och uppfinnare hade en sak gemensant, ett tydligt mål.Ett tydligt mål
Det är bara genom att sätta ett mål som man lyckas förändra någonting. Senare kan man ta fram en plan, en väg till målet. Att slumpen leder oss in på stickspår då och då är ok och behöver inte betyda något negativt, men utan ett mål blir de tillfälligheter som eventuellt dyker upp meningslösa. Medan de, när man har ett tydligt mål, kan förvandlas till viktiga små pusselbitar.All samlad visdom om mål säger att mål ska vara:
- Nedskrivet
- Utmanande
- Trovärdigt
- Specifikt
- Mätbart
- Ha en deadline
Allt det är säkert sant. Men alla samlad praktisk erfarenhet säger också att man glömmer sina mål kort efter att man satt dem, fråga bara någon runt mars vad de hade för nyårslöfte så får du se.
Mål ska inte vara "skrivna i sten"
Det viktiga är inte vad ditt mål är. Det är inte ens så viktigt att du faktiskt lyckas att nå helt fram till ditt mål, det viktigaste är att du har ett mål som du strävar att nå. Även om du bara når halvvägs dit, har du ändå kommit dubbelt så långt som om du inte hade gjort någonting alls. Gör en ”reality check” när du sätter upp ditt mål. Hitta dina begränsningar och lägg ribban på en realistisk nivå. (Allt måste inte vara perfekt.)Man kan säga att alla beslut som vi tar handlar om att väga fördelar mot nackdelar, att hitta bästa alternativ och hitta en balans för att kunna ta ett beslut i avgörande ögonblick, men också att snabbt förstå konsekvenser av det beslutet. Många gånger sker besluten instinktivt och blixtsnabbt men det första beslut som dyker upp i huvudet visar sig faktiskt ofta vara det bästa alternativet.
Magkänslan är en underskattad resurs, våga lita mer på den.
Vi förändras som personer hela tiden och våra mål förändras även de. Det är inga konstigheter med att man byter mål ibland, och det är inte ett misslyckande att byta mål. Lyssna på dina instinkter. Våga lita på din magkänsla. Det brukar skrämmande ofta visa sig vara den bästa lösningen. Många gånger sker beslutet instinktivt och blixtsnabbt, sällan har vi gott om tid att fundera och överväga följderna i lugn och ro. Men det första beslut som dyker upp i huvudet är ofta det bästa alternativet. Lita på din magkänsla."Ingenting är omöjligt..."
Winston Churchill sa en gång att "ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid". Det är skön inställning, men det är nyttigt att ibland ta sig en funderare och det är ett stort misstag att sätta upp för stora och orealistiska mål, det ökar risken att tappa fokus och att förlora tålamodet. Hemligheten med att nå sitt mål är att bryta ned de stora målen till mindre delmål.
När du bestämmer var du ska så behöver du också veta vad som kommer att krävas för att du ska nå fram.
En annan viktig del som många glömmer när det handlar om att sätta mål är att även definiera för sig själv varför man ska pressa sig att nå fram till målen. Det måste ju finnas en orsak med att avsluta det roliga och göra det jobbiga istället. För att nå dit du vill, måste du alltså veta att ditt mål är värt dina ansträngningar.
Följande frågor kanske kan ger dig svaret på om du tycker det är värt att faktiskt göra arbetet som krävs för att nå målet.
- Vad händer när jag nått mitt mål?
- Vad skulle det innebära om jag verkligen fick det jag vill ha?
- På vilket sätt skulle jag, eller min tillvaro, förändras när jag når mitt mål?
När du sätter upp mål är det också lätt att falla i fällan att tro det handlar om planering eller att försöka gå händelser i förväg. Men genom att koncentrera sig för mycket på framtiden försummas ofta allt det som kan göras just nu. Henry Ford sa en gång att "De flesta människor använder mer kraft till att prata om sina problem än till att lösa dem."
Tänk så här när du ska sätta personliga mål:
- Vad vill du ha?
Här formulerar du exakt vad du vill ha, förväxla inte det med vad du inte vill ha, och som du kan uppnå själv, inte som du vill att någon annan ska fixa åt dig. Försök att vara så specifik som möjligt. ”Jag vill ha mer pengar” är inte specifikt. ”Jag vill tjäna 10 000 mer i månaden” är specifikt. - Vad skulle det betyda om du fick det du vill ha?
Det här svarar på frågan vad dina ansträngningar faktiskt ger dig när du sätter mål. - Hur vet du när du fått det?
Beskriv vad du ser, hör och kommer att känna när du får det. - Hur kommer jag och alla andra veta när du fått det?
Beskriv vad andra kommer att se, hör och känna när du fått det. - När vill du ha det?
Beskriv när du ska ha det. Att sätta mål handlar om att sätta en tid. - Vad är det som hindrar dig från att redan ha det?
Det här hjälper dig att se vilka hinder som finns, och när du vet det så ser du lättare vad det är som behöver göras för att komma över dem. - Hur kommer det du vill nå att påverka andra delar av ditt liv?
Det här är något som är lätt att glömma bort. Det finns antagligen både positiva och negativa konsekvenser att fundera över. - Vad har du redan idag som kommer att hjälpa dig att nå målet?
Se närmare på vilka resurser du har som blir dina verktyg att nå fram till målet. - Vad behöver du skaffa för att nå målet (kunskaper eller annat)?
En positiv attityd är alltid bra att ha, men tänk vidare och lite längre. - Hur kommer du lättast till målet?
- Vilket är det absolut första steget att nå målet?
- Vilket är det första du kan göra redan idag för att komma ett steg närmare?
- Finns det flera sätt att börja?
- Vilket sätt är antagligen det bästa?
- Vilket sätt går snabbast och
- blir det en konflikt mellan snabbhet och kvalitet i så fall?
Det tar tid och självkontroll
Det räcker inte bara med att ha ett bra mål för att något ska hända. Det krävs även tid, beslutsamhet och självkontroll. För det tar tid att nå mål, och bara genom att verkligen ha tagit ett beslut kan vi skapa självkontrollen som gör att vi inte ger efter för en "omedelbar belöning" eller felaktig impuls, och därmed avstår från den där godisbiten, eller motstår lusten att "hoppa över" träningen idag, etc.
Det finns en berömd undersökning kallat "Marshmallow-testet" som gjordes på Stanforduniversitetet i början av 1960-talet, den visar vad som händer i våra hjärnor när vi står inför ett långsiktigt mål och vad vi kan göra för att lyckas. I testet fick barn på Stanforduniversitets förskola välja mellan att få en belöning (en marshmallow) som de kunde få omedelbart eller en större belöning (två marshmallows) om de kunde vänta i upp till 20 minuter. De kunde avbryta väntandet genom att ringa i en klocka och då få sin marshmallow på en gång. Testet visar att det handlar inte om att vi är förprogrammerade till att lyckas eller inte; utan vi kan, genom självkontroll och genom att lära oss skjuta upp belöningar, lyckas nå det vi vill uppnå.
Resultatet av undersökningen visade att de barn som kunde stå emot frestelsen att genast äta upp en marshmallow – och istället valde att vänta på den större belöningen - lyckades bättre senare i livet.
(undersökningen finns beskriven i boken Marshmallowtestet - att bemästra självkontroll av psykologiprofessonr Walter Mischel).
Det är ofta just självkontroll som avgör om man lyckas eller inte.
Våra hjärnor är formbara och vi kan påverka den själva. Planering är sker i frontalloben i hjärnan. Där sker det som hanterar våra impulser, handlingar och känslor och genom denna funktion kan vi hantera våra mål. Att skapa självkontroll innebär att vi instruerar oss själva att göra det som på lång sikt ger oss belöning och samtidigt vara medveten om vad som händer just nu.
Genom att vara medveten om hjärnans sätt att fungera kan vi använda oss av denna självkontroll till att "kyla ner" impulser som bidrar till att vi inte kommer att uppnå vårt mål. Det finns ett knep som du kan använda dig av; ”Om-så”-genomförande planer, kallas knepet. Att tänka ”om- så”-tankar ger att vi kan kontrollera vårt beteende mer framgångsrikt för att uppnå våra mål.
Exempel:
- ”Om jag ser en chokladkaka så kommer jag att lägga undan den!"
(Mål; att gå ner i vikt) - "Om jag får ett mail på kvällen så kommer jag inte att svara på det förrän nästa dag."
(Mål; att hitta balans i livet). - "Om jag undviker att söka jobbet så kommer jag inte att utvecklas och trivas."
(Mål; nytt jobb och arbetstillfredsställelse).
Att ha ”om- så”-tankar och planer gör att vi får en automatisk självkontroll. Så ta fram dina mål och gör ”Om-så”-planer av dem för att utveckla din självkontroll.
Lycka till
Kommentarer
Skicka en kommentar