Mer mineralvatten

Jag fortsätter jakten på om de smaksatta mineralvatten faktiskt är nyttiga eller inte.

Sverige har förmånen att ha ett kranvatten av riktigt hög kvalitet. Buteljerat vatten har historiskt varit mer av en lyxvara till konferens- och middagsborden.

Men konsumtionen av förpackat vatten har ökat lavinartat och blivit en del av vardagen för många.

Kulturen kring mineralvatten är dock långt ifrån ny, redan på 1700-talet öppnades kurorter där man kunde ”dricka brunn”.

Det finns fyra typer av förpackat vatten. För naturligt mineralvatten och källvatten finns särskilda regler för att de ska få säljas som naturligt mineralvatten respektive källvatten.

I de vatten som kallas naturligt mineralvatten, får inget tillsättas, utöver kolsyra. Inget får heller avlägsnas, med undantag för direkt skadliga ämnen.

De vatten som inte uppfyller dessa krav kallas istället för bordsvatten (även om det sällan skrivs ut på etiketten). I dessa är det fritt fram att använda vanligt renat kranvatten, tillsätta det  med mineralämnen och aromämnen. (Varifrån vattnet kommer behöver inte anges)

Allt  vatten som är smaksatt är alltså bordsvatten, att det i dessa produkter dessutom kan förekomma naturliga mineralämnen förändrar inget. Det är tydligen sällsynt att smaken kommer från någon naturlig källa. Det vanligaste är att flaskvattentillverkare använder sig av konstgjorda aromämnen. (Förteckning över naturligt mineralvatten som är godkända av Livsmedelsverket )

Ok, aromer då, eller smaker på svenska?

En sak som strulade till mina efterforskningar är att varken aromer eller enzymer räknas som tillsatser(!?) och för dessa gäller därför inte samma regler som för tillsatser, de har dessutom inga  E-nummer.

Gränsdragningen mellan syftet att ge, förändra och förstärka doft och smak gör gränsdragningen mot smakförstärkare, som legalt sett är tillsatser, är komplicerad.

Aromer tillsätts i livsmedel för att ge, eller förstärka, vissa lukter och smaker. Det finns flera tusen aromämnen, flertalet av dem förekommer i naturen.
(EU-kommissionens databas för aromämnen)

Enzymer är ämnen som förekommer i alla levande organismer, där de påskyndar kemiska processer. Enzymer räknas inte som en tillsats. (för två enzymer, E 1103 invertas och E 1105 lysozym, gäller dock samma regler som för tillsatser.)

Aromer och livsmedelsenzymer måste, precis som livsmedelstillsatser, genomgå en säkerhetsbedömning innan de blir tillåtna att använda i livsmedel.

Gemenskapsförteckningen över aromer ska (så småningom) omfatta alla de kategorier av aromer och ursprungsmaterial till aromer som sedan ska utvärderas av Efsa och få godkännande innan de får säljas.

Under tiden fram till dess får företagarna använda aromer i övriga kategorierna som inte är utvärderade och  är godkända ännu!

Som företagare måste man ändå vara säker på att aromerna inte kan vara en hälsofara i den koncentration som de används i livsmedel och kunna visa ett vetenskapligt stöd för detta (Hur och när kollas det tro?)

Aromer får också innehålla andra ingredienser. Dit hör bland annat de godkända lösningsmedel som aromerna är lösta i!

Jag håller på att bli galen och vill ge upp! 😩

"Konsumenten får inte blir vilseledd av informationen om ett livsmedel. Varken hur livsmedlet presenteras i sin helhet eller hur bilderna på förpackningen ser ut får bidra till ett vilseledande intryck" står det. Jo tack du, inte är det lätt i alla fall.

Tills vidare får jag lita på att leverantörerna inte försöker ta livet av mig. 🤤

Något annat som jag hittar som talar emot smaksatt mineralvatten är att ej smaksatta mineralvatten har ett pH värde på mellan 5 och 6, som är ganska okej för tänderna, men man ska kanske undvika att använda för mycket.

Smaksatta mineralvatten är däremot sämre. Hos de kan pH-värdet sjunka ner mot 3. Kranvatten som kolsyras hemma är tydligen inte speciellt bra de heller.

Tänderna tål tydligen ca 5-6 syraattacker per dag. Att t.ex. dricka smaksatt mineralvatten till maten är i så fall helt okej, men om man går omkring och småsmuttar  hela tiden tar tänderna snabbt skada. Emaljen löses upp, den blir matt, tunnare och det kan bli hål.

PH-värde i vanliga bordsvatten.:
- Vanligt kranvatten 7-8,5
- Kranvatten och skivad gurka 6,8
- Med Sodastream kolsyrat kranvatten 4,6
- Bonaqua silver lemon 3,4
- Kranvatten smaksatt med citronsaft ur plastcitron 3,4-3,7
- Skivor av naturligt citron i tillbringare med kranvatten 3,2-4,0

I klippet härnedan berättar tandläkare Stefan Federley om drycker som förstör tänderna och avslöjar om tanden som under natten försvinner i ett glas Coca-Cola är myt eller sanning.
Video

Något som kan vara spännande att notera är att kolsyrat vatten har en särskild effekt på magsäcken. Om man får i sig kolsyra samtidigt som man äter så kommer den nedre magmunnen att öppnas tidigare än vad den normalt sett hade gjort. Det här ger mer plats i magsäcken och gör att man äter mer, eller kan i alla fall.

Jag håller nog fast vid att vanligt vatten är rätt väg att gå. Eventuellt kolsyrat och smaksatt hemma med naturliga medel,  men då inte för mycket eller för ofta.

Kommer säkert tillbaka till ämnet men nu behöver jag lite paus ett tag, man blir ju bara skrämd av allt som smygs ned i så kallade livsmedel utan att vi får reda på det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bönor

Kettlebell

Julbord