Alkohol

Jag slutade dricka sprit förra julen (dvs julen 2016). Jag har alltid kört vad som kallas "vit jul" men sedan kändes det bra att köra vidare.

Inget nyårslöfte alltså eller löfte överhuvudtaget, jag bara fortsatte. Det har snart gått ett år och det känns fortfarande rätt.

Konstigt nog har jag inte haft det där suget, du vet en öl i bastun eller rosé i solen på stranden, inte alls faktiskt. Köpte ett flak lättöl för att ha på semester i husvagnen. Den ligger kvar i bilen fortfarande, brudar försöka bjuda gäster på dem men det går sådär.

Jag har det nog lättare än de flesta att bara sluta då min fru alltid varit hel nykter. Det är inte kul att öppna en vinare själv och jag tycker inte om att gå på krogen.

Att gå ut med vänner rycker jag är lite jobbigt. Jag har mina utmaningar, blöjan annat adhd, tinnitus och en önskan att bli av med övervikten. De tillsammans med att jag inte gillar att göra mig till ett åtlöje inför folk och ännu mindre för mina vänner. Har dessutom detta året insett att jag inte uppskattar folk som är berusade, de går mig på nerverna direkt.

Den insikten har gett mej en förståelse för hur mina barn och även fru känner om jag har druckit. Känns inte bra alls.

Så tills vidare kör jag utan C2H5OH som är beteckningen på den alkohol som finns i öl, vin och sprit och har namnet  etanol.

Alkohol är, till skillnad från narkotika, en drog som är tillåten i vårt samhälle. Det betyder dock inte att alkohol är ofarligt. 

Alkoholen är fysiologiskt sett en drog som påverkar hjärnan och resten av kroppen på olika sätt - en drog som är tillåten i vårt samhälle med vissa begränsningar. I likhet med andra droger, stimulerar den hjärnans belöningscentrum men kan också skada och skapa beroende.

Ju mer alkohol man dricker, desto större risker utsätter man sin kropp för . Även små mängder påverkar både nu och över längre tid. Dessutom ökar risken för vissa sjukdomar.

Dey finns alltid några som påstås att måttligt med alkohol skulle vara bra för hälsan. Sanningen är att alkohol har alldeles för många biverkningar för att kunna säljas vara nyttigt alls.

Den skyddande effekten av alkohol är alldeles för osäker, den gäller dessutom endast äldre män (i 70-årsåldern) och då enbart vid mycket låg konsumtion. 
Är man under 40 år får man inga som helst hälsovinster av alkohol.

De viktigaste negativa effekterna är t ex att redan vid små mängder alkohol får man sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Man sover sämre och känslorna påverkas.

Vid hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och man kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar. Pulsen och blodtrycket ökar när du dricker alkohol och risken för hjärtarytmier, som förmaksflimmer, ökar.

Det är dock levern som tar den värsta smällen när man dricker. Det är här huvuddelen av alkoholen förbränns. Dricker mycket ökar risken att drabbas av fettlever, gulsot eller skrumplever.

Oavsett vad man ska göra så påverkas prestationsförmågan. Både när alkoholen finns i kroppen och  efter att man har förbränt den.

Alla vet nog(?) att det inte är bra att träna precis när man har druckit, om det ens är möjligt. Även dagen efter bör man undvika hård träning eftersom alkoholen påverkar muskelcellerna då alkoholens nedbrytningsprodukter är giftiga.

Prestationsförmågan är nedsatt (tester har visat att alla resultat blir sämre) och risken att man skadar sig är mycket högre. Har man druckit mycket kan träningen dessutom vara skadlig för hjärtat. Så om man har druckit 2-3 glas vin eller motsvarande, är det bäst att undvika hård träning helt under det dygn som följer.

Läs mer här; https://www.drugsmart.com/fakta/alkohol/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen