Löppasset kan medföra en del mystiska bieffekter

Löpning sätter fart på fettförbränningen, ökar syreupptagningsförmågan och stärker cirkulationssystemet, men löppassen medför också en del konstiga bieffekter.

Det är helt normalt att hosta lite då och då i några minuter när träningen just är avslutad. Det kallas ansträngningsutlöst bronkospasm, och beror på att värme och fukt vädras ut ur lungorna under fysiskt arbete.

Om du känner en viss metallsmak mitt under backrycket, så beror det på att slemhinnorna i luftvägarna är torra, och att bildas små sprickor som fylls med blod. Det är dock helt ofarligt.

Dina slemhinnor blir torra av väder och vind när du tränar, och kroppen svarar genom att utsöndra större mängder snor och tårar (exercise-induced rhinitis). Slemhinnorna är den första försvarslinjen i ditt immunförsvar, och de fungerar bäst om de är fuktiga.

Magbesvär är vanligt hos löpare. Alla skakningarna tros ha en avgörande roll eftersom problemet inte alls är lika vanligt hos t.ex. motionscyklister. En fiberrik och fettsnål kost samt rikligt med vätska kan hjälpa mot att avföring ansamlas i tjocktarmen.

Kraftig klåda kan uppstå, det kan bero på att huden är torr eller att kroppen reagerar naturligt på att kapillärerna utvidgas och stimulerar närliggande nerver. Men man kan också få nässelfeber med kliande utslag av att motionera. Antihistaminer kan hjälpa ibland.

Du kan uppleva tillfällig förvirring och desorientering vilket faktiskt är normalt efter långa, hårda träningspass. Det beror på att din hjärna har brist på glykogen. 

Det finns bra sätt att hantera allt detta, första steget är att veta om det och inte bli rädd, läs lite om hur kroppen fungerar och lär dej hur just din kryp reagerar i olika situationer och som din PT hjälper jag dej gärna 😁

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen