MAGTRÄNING


Nu när jag gått ner en massa börjat jag se antydan till magmuskler, visst blir man lite sugen på att ha rutor till sommaren. 

Men hur gör man?

Otroliga och uppfinningsrika maskiner eller hundratals situps per dag är vad diverse reklam rekommenderar och i tro om snabb förändring köps därför massor av uppfinningar som sägs få fram magmusklerna på bara några få veckor. Det finns till exempel apparater som fästs på magen och ger ifrån sig elektroniska impulser.

Det är  bara bluff och fungerar aldrig som utlovat. Så du som funderar på att köpa något sådant, spar pengarna.

Magmusklerna ska (och behöver) inte tränas mer än någon annan muskel på kroppen. Ändå envisas många med att träna magen extra mycket. För att "få fram" magmusklerna krävs såklart en hel del träning, men du måste även bli av med fett på magen för att de ska bli synliga. Det går inte att punktförbränna fett enbart på magen, allt annat som påstås är ljug.

Vi får även berättat för oss att man ska träna både nedre och övre magen men magmuskeln, eller Rectus Abdominis, är en enda muskel. När du exempelvis gör situps tränar du magmuskeln och kan inte påverka särskilt mycket om du tränar nedre eller övre delen.

Magmuskulaturen är inte egentligen till för att vara kosmetiskt hos en människa. Magmusklerna är viktiga stabilisatorer för hela kroppen och en stark mage krävs även för andra styrkeövningar och genom att ha en stark mage kan man förhindra skador i ryggen. 

Utseendet varierar och om du har fyra eller sex magrutor beror på dina gener och inte på din träning. Vissa har fyra och andra sex, det är inget man kan ändra på genom träning.

Vilken är då den effektivaste magträningen?

En studie med stöd från American Council on Exercise på San Diego University studerade vilken av de 13 vanligaste magövningarna som var effektivast. Det visade sig att crunches på boll var det säkraste och effektivaste bland deltagarna, men oavsett vilken eller vilka övningar du väljer att göra så kommer det ge resultat, men du måste ha lite tålamod.
Det effektivaste är att varierar sina övningar och att låta sina magmuskler få vila, precis som övriga muskler. Och kom ihåg att hur mycket du än tränar så kommer inte dina magmuskler synas förrän du har blivit av med underhudsfettet på magen. 

Det är sannolikt den största anledningen till varför magmusklerna inte syns hos de flesta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen