Börja träna efter sjukdom

För dej som kanske drabbats av förkylning, feber eller kanske en envis influensa och frågar er när ni ska våga börja träna igen.

Den allmänna regeln är att vänta minst tre dagar efter det att man slutat ha feber och ont i halsen.

Efter en tuff förkylning eller influensa kan ta det ta veckor för kroppen att återhämta sig.

Tänk på att ta den där extra vilodagen, särskilt om kroppen inte känns helt ok, annars är risken stor att du får tillbaka infektionen och då kan det ta flera veckor innan du kan göra ett nytt försök att börja träna.

följ tredagarsregeln och börjar den första veckan med lågintensiv träning. Inga hårda pass alltså. Hur mycket du kan ta i är något som du måste känna efter själv.

Känner du dig trött och hängig fastän alla andra symptom har släppt är det smartast att helt hoppa träningspasset och vila istället.

Hinner du dessutom inte återhämta sig för att livet och jobbet går i 100km/h så ska du inte pressa in tuff träning också. Kroppen blir mer mottaglig för de miljarder baciller som finns överallt omkring oss. 

Du kan också testa att hålla koll på vilopulsen (läs inslaget om puls). Är man van vid att använd en pulsmätare så är en högre vilopuls än normalt en stark varningsklocka. Är vilopulsen högre än normalt så är du antagligen inte fullt återställd än.

Följer du ett träningsprogram vill jag ge dej några tips:
• Försök inte att träna ikapp.
• Börja med lågintensiv träning.
• sätt som mål att komma in i det ordinarie programmet först om en eller två veckor.
• Hoppa över långpass tills du verkligen känner dig 100 procent.

Och tro inte på alla hälsopreparat och fantastiska "förkylningsmediciner", de håller aldrig vad de lovar , men kostar gärna en rejäl slant.

Lägg in din vila där du verkligen kan vila. Försök också att regelbundet lägga in lugnare träningsveckor, där man också kan ta det lugnare i den övriga vardagen. Då ger du kroppen en chans att hålla uppe ett bra immunförsvar. 

En huskur som använts av åkarna i svenska skidlandslaget för att "mota olle i grunden" är att skölja näsan med saltvatten* när förkylningen är på gång.

– Att göra rent näsan med saltvatten är bra om man har problem med till exempel slem eller skorvbildningar, säger Lennart Malmström, överläkare på öron-, näs-, halskliniken på Karolinska sjukhuset i Solna i en artikel i Aftonbladet . (Svälja inte vattnet det är salt i och det kan göra så att du mår illa.)

*"Blanda en tesked salt med en halv liter kroppstempererat vatten. Luta dig över handfatet. Häll sakta vattnet i ena näsborren med hjälp av en kanna. Efter någon minut är det dags att snyta sig ordentligt".

Håll dej frisk genom att lyssna på kroppen. 👍


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen