Kettlebell


Jag är en fanatiker och jag kan gärna predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, men det tänker jag inte göra.

Men ja, jag gillar kettlebells!

Rätt använt är kettlebells ett bra, effektivt och roligt träningsredskap!

Idag är kettlebells ganska vanligt.  De flesta tränings anläggningar har olika kettlebells och nästan alla PT använder dem.

Jag upplever tyvärr att användandet av kettlebells inte alltid är helt rätt och att kunskapen om övningsutförandet är ganska lågt.

Jag hör ibland att både den ena eller den andra personen har skadat sig när de gett sig på att träna med kettlebells.

Men Kettlebells är inte farliga.

De kan däremot bli farliga om man hanterar dem fel. det är inget unikt för kettlebell,  det spelar ingen roll vilken typ av utrustning man väljer att träna med, skivstänger, gummiband, kroppsvikt, kettlebells, eller annat.

Om du inte har en korrekt rörelse kommer det kommer stopp dej dyrt är jag rädd. Om du har en yttre belastning med ett felaktiga rörelsemönster, går det dessutom fort. 



En explosiv rörelse, som t.ex en Kettlebell Swing kommer att utsätta dej för en stor belastning, gissa vad följden blir om du gör rörelsen fel?
Försöker inte göra en rörelse som du inte bemästrar än, det är så bara en tidsfråga innan något går sönder.

Kettlebells ätrr bara ett exempel som kan bytas ut mot andra ord som marklyft, kampsport, hinderbana, med flera. Börjar man i fel ände blir det gärna fel hela vägen.  

Respektera vikten, även om du har valt en lätt kettlebell att jobba med ska du behandla den som den vore den tyngsta kettlebellen du har sett.

En av de vanligare orsakerna till ryggskott är inte övningen i sig utan att man slarvar när man ställer ifrån sig vikterna efteråt eller ska flytta dem på något sätt.

Lyft alltid din kettlebell korrekt. Alltid!
Och ta dig tid att lära dig rörelsen.

Det känns väl för det flesta självklart men när det kommer till övningsutförande verkar det ibland lite värre.

Det finns en del olika skolor i läran om kettlebells, det finns fördelar och nackdelar med de flesta. Men personligen tränar jag och förespråkar RKC School of Strength. 

Oavsett stil bör lära dig ett korrekt rörelsemönster innan du ger dig på att träna med kettlebells (eller något annat för den delen..). Lär dig att göra några korrekta fundamentala  övningar som swing, snatch och clean.

Lär dig även att göra korrekta knäböj och squat. Du behöver inte nödvändigtvis göra knäböj med kettlebells men kan du inte genomföra en korrekt knäböj saknar du en väldigt viktigt rörelse som behöves innan du ger dig på att slänga runt på kulorna. 

Ta hjälp av en instruktör!

Jag rekommenderar dig verkligen att ta hjälp av en duktig instruktör för att gå igenom grunderna innan du ger dig på ett kettlebellsprogram.

Det är en bra investering att köra en grundkurs för att få koll på de viktigaste hållpunkterna och slippa behöva gå den långa vägen via två diskbråck och en inklämningsskada i axeln innan du fått ordning på övningarna.

Håkan 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen