Tecken på att du behöver en vilodag

Träna regelbundet är nyttigt men som alltid är det viktigt att lyssna på kroppen.


När du märker av de signaler som står nedan från kroppen så finns det anledning att ställa in dagens träning och vila istället.

Dåligt humör och låg energinivå
Om du känner dig nedstämd och/eller orkeslös, så kan det vara tecken på att din kropp inte är återhämtad. Om kroppen är stressad pga. träning eller annat, så påverkas dopamin-nivån och humöret sjunker.

Ledvärk
Till skillnad från vanlig träningsvärk, som oftast är helt ofarlig, så bör smärta i senor och leder tas mer på allvar. Ta en extra vilodag eller träna med låg belastning.

Hög vilopuls
Börja dagen med att kontrollera din vilopuls. Om den är högre än normalt så bör du vänta med att träna till morgondagen. Det gäller särskilt om du har planerat in ett tufft träningspass.

Dålig sömn
Har du (återigen) haft en natt med avbruten sömn, eller hade du svårt att somna i går kväll? I så fall kommer din kropp att vara sämre rustad för att stå emot en hög träningsbelastning. Sömnproblem kan dessutom vara ett tecken på överträning.

Mörk urin och viktökning
Om din urin är mörkgul på morgonen efter en träningsdag, och om badrumsvågen dessutom visar att du har gått upp i vikt, så lider du sannolikt av vätskebrist. Dehydrering hämmar dig fysiskt och kan påverka nästa träningspass. Se till att inta tillräckligt med vätska (och ev. salter) innan nästa träning.

Nedsatt prestationsförmåga
Har du känt dig trött och seg under de senaste träningspassen – oavsett intensiteten – så bör du låta kroppen få lite extra vila.

Småförkyld
Sjukdom och menstruation ökar stressen på kroppen, immunförsvaret tvingas jobba lite hårdare och det gör i sin tur att kroppens återhämtningstid ofta förlängs.

Känner du igen dig? Dags för en vilodag. Ta hand om dej och låt kroppen få en chans att hela sig.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen

Myter om att träna med en PT..