På tal om bra alternativ...

Få hälsoområden omgärdas av lika mycket rykten som mat.

"Det farligt med mycket ägg! Margarin innehåller plastkulor! Lightläsk är livsfarligt! Aspartam ger cancer! Chips orsakar också cancer!"

Skrönorna är många, råden ännu fler. Vem vet vad det är som egentligen som gäller?

Sanningen är nog närmast att äter du "farlig" mat en gång betyder det inte att du blir sjuk, får cancer eller dör. Men visst, det finns viss mat som du helt klart bör undvika så gott det går.

Nedan följer fem råd om livsmedel du helst bör undvika.

1. Sockerfritt godis
Sockerfritt godis tenderar att innehålla sötningsmedel som kan orsaka diabetes. Dessutom innehåller godiset substitut för socker som kroppen har svårare att bryta ner.

2. Läsk och lightläsk
Alla vet att läsk är dåligt för hälsan, en läsk kan innehålla så mycket som tio teskedar socker. Kroppen svarar med att producera insulin och detta ökar risken för diabetes och cancer. Sockerkulören som färgar drycken uppges av vissa forskare också den vara cancerogen.
Lightläsk, som exempelvis cola light, har dessutom länkats till en rad sjukdomar, däribland: depression, cancer och stroke.

3. Processat kött som innehåller nitrat.
Processat kött så som skinka, grillkorv och bacon kan innehålla 400 procent så mycket konserveringsmedel och natrium som oprocessat rött kött. En stor del innehåller även det cancerogena ämnet nitrat som används för att förstärka färg och smak.

4. Mikropopcorn
"Det är inte hälsosamt att äta något ur en påse", säger Melissa Rifkin, dietist på Montefiore medical center i New York. I synnerhet mikropopcorn-påsar som ofta innehåller perfluoroktansulfonsyra, ett ämne som kopplats till cancer och uppes ge nedsatt njurfunktion. Dessutom adderar vissa företag ohälsosamma transfetter till sina mikropopcorn.

5. Burhöns
För det första tycker jag att säkert att behandla höns på måst förbättras, lägger för burhöns är för jäkligt. I burhöns har det dessutom hittats koffein, tylenol, benadryl, antibiotika och arsenik, enligt New York Times. Satsa istället på frigående höns eller organisk kyckling.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen

Kanske lite nyttigare jul i år?