Aldrig mer ont i ryggen?

"Ryggont" har utvecklats till en folksjukdom.

Dagens livsstil med stillasittande jobb och TV/Dator som huvudsakliga underhållning är inte bra för ryggen och kan gå ut över vår livskvalitet. Att 8 av 10 (!) har eller har haft ont i ryggen någon gång i livet, säger en del om hur vanligt problemet är.

Tunga lyft och framåtböjda arbetsställningar sliter hårt på ryggen eftersom den inte får möjlighet att arbeta optimalt på det sätt som den är byggd för.

Men du kan själv göra mycket för att förebygga besvären. Här får du några konkreta råd som förebygger ryggont.

Coreträning

Styrketräning av framför allt kroppens coremuskulatur ökar stabiliteten och styrkan i kroppens centrala del som omsluter ryggraden från höften upp till bröstkorgen och skulderbladen.

Coreträning stärker de fyra bukmusklerna samt den nedre ryggmuskulaturen vilka jobbar tätt ihop, och tillsammans skapar en stabil överkropp genom att bilda ett nätverk av djupt liggande muskler – dvs. kärn- eller coremusklerna.

Fördelen med coreträning är att det inte behövs någon utrustning; i stället kan du träna effektivt hemma i vardagsrummet med din egen kroppsvikt. Enkla rygg- och magövningar räcker långt.

Börja redan idag: Sätt upp som mål att du ska lägga ned 5–10 minuter varje dag på att träna coremusklerna. Det kan t.ex. vara ett kort, effektivt morgonpass.

Arbetsställning

Att vara uppmärksam på sin arbetsställning och undvika tunga lyft är det bästa sättet att skona ryggen. Då sliter man inte på ryggen i onödan och riskerar inga plötsliga vridningar som kan ge ryggskott.

Låt benen bära det tunga lasset. Om ryggen skonas från den tyngsta belastningen, så minskar skaderisken betydligt. Varje gång du ska lyfta något tungt är det viktigt att du böjer knäna så att du lyfter med benen, och inte med ryggen. Kolla in din lyftteknik nästa gång du lyfter något tungt – och se till att lyfta på rätt sätt framöver. Tänk på hur du lyfter både på jobbet och hemma.

Bilringen

Att bära runt på en stor bilring ökar belastningen rejält på ländryggen, vilket kan leda till allvarliga ryggbesvär. 

Kraftig övervikt ökar risken för ryggont med minst 50 % visar en finsk undersökning. Risken att få ont i ryggen minskar alltså med ca 30 % om man håller sig tillräckligt smal hela livet.

Genom att undvika att bära runt på onödigt många kilon på magen, så belastas ryggen inte alls lika mycket.  Den officiella rekommendationen från World Health Organization, WHO, är att midjemåttet inte bör överstiga 94 cm. Det är lätt att undersöka med ett måttband.

Vi är många som bär på några för många kilon. Jag har kämpat med vikten hela livet så jag vet hur svårt det kan vara. Det krävs en livsstilsomläggning som faktiskt kräver en del självdisciplin, men din rygg kommer att älska det.

Ett tips för att bli av med ev. överflödiga kilon. är till exempel att börja med en proteinrik kost med mycket grönsaker och fibrer och att regelbundet motionera. Låter enkelt, jag vet, men som sagt det kräver en del självdisciplin.

Om du vill ha hjälp och stöd kan du kontakta mej, jag jobbar som PT på Actic Färjestad och jag har gjort resan själv. Jag  har många tips som kanske kan hjälpa dej.

Skicka ett mail till pthjobo@gmail.com så tar jag kontakt med dej så fort jag kan.








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen

Kanske lite nyttigare jul i år?