Kan cykling förstörs potensen?

Det har i åratal florerat rykten om huruvida många timmar i cykelsadeln kan leda till impotens. Nu har en stor amerikansk studie kommit fram till att myten inte alls stämmer.

Många timmars cykelträning varje vecka behöver inte alls leda till problem med potensen. Den slutsatsen dras i en ny stor amerikansk studie där forskarna har jämfört enkätsvar från sammanlagt 2 774 motionscyklister, 539 simmare och 789 löpare.

Frågorna handlade bl.a. om potens samt eventuella problem med urinering, känselrubbningar och smärtor. Resultatet visade att motionscyklisternas sexuella och urologiska hälsa var lika bra som simmarnas och löparnas, även om några av motionscyklisterna var mer benägna att lida av urinrörsförträngning.

Motionscyklisterna delades in i en högintensiv grupp som hade cyklat minst tre gånger i veckan (minst fyra mil per pass) i mer än två år, samt en lågintensiv grupp som inte uppfyllde något av dessa kriterier. Studien visade att motionärerna i den högintensiva gruppen faktiskt hade högre poäng när det gällde potensen jämfört med den lågintensiva gruppen.

Källa: The Journal of Urology

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen