Fettförbränning


Fick frågan på facebook, jag själv har alltid haft svårt att komma igång på morgonen men jag har hört att det ska vara bra. Det leder till frågan.

Vad är så magiskt med att promenera på morgonen? 

Jo, ett lågintensivt pass, som en promenad, på morgonen INNAN man har ätit frukost ger kroppen goda förutsättningar att ta energi från sina depåer. På morgonen är blodsockret lågt och insulinnivån är nästan obefintlig. Denna kombination gör att fettet lättare frigörs från fettcellerna och eftersom man inte ätit något än så har kroppen inget annat bränsle än fett att tillgå. Det innebär att en rask promenad innan frukost ger en bra fettförbränning. Men det är inte helt meningslöst att ta en kvällspromenad när man vill bränna fett heller. Att röra på sig är alltid bra, vare sig det är på kvällen eller på morgonen. Skillnaden är att man får en effektivare förbränning av fett på morgonen. En morgonpromenad på 30 minuter, två till tre dagar i veckan, är ett effektivt sätt att lära din kropp att använda fett som bränsle.

Myter & fakta kring fettförbränning

Vid lågintensivträning som långsamlöpning eller promenader under lång tid så förbränner man mer fett än under ett kort högintensivt träningspass. Sant, men ändå inte hela sanningen, den förbränning som sker i kroppen efter passet ska räknas med. Efter ett högintensivt pass så fortsätter kroppen att förbränna energi och det är då som fettet förbränns.

Forskarna tror att det beror på att under det högintensiva passet förbränns kolhydraterna, glykogen, vilket gör att fettet tas som energi till efterförbränningen eller basalmetabolismen dvs hur mycket energi man gör av med i vila. När vi har tränat ökar även vår hunger så det gäller att hålla koll på vad man äter dvs om det är bra mat.

Lägger man in två-tre pass med högintensiv träning per vecka så kickar fettförbränningen igång rejält!

Jag har själv börjat träna tidigare, fast det är svårt att komma igång än. Denna vecka ska jag försöka köra tidigt och sedan börjar arbetet igen så då kommer jag inte kunna göra det tror jag.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen