Känner du din puls

Jag vill passa på och slå ett slag för att känna din puls och hur viktigt det är att känna till sin vilopuls.

Vilopulsen är viktig om du tränar hårt!

Vilopulsen mäter man i "vila", logiskt va,  exempelvis direkt när du vaknat på morgonen. När man kan sin vilopuls och följer den är det lätt att märka när kroppen drabbats av t.ex. en infektion och du kan veta tidigt om du är förkyld.

Ett exempel; Om du vanligen har en vilopuls på typ 60 slag/minut och märker att en förändring kan du veta att vid en lätt halsinfektiond stiger med ett par slag, medan den vid halsfluss kan den sticka iväg upp till 90 slag/minut.

Är din vilopulsen normal kan du vanligen träna på som vanligt.

Vilopulsen kan till och med avslöja om du tränar rätt eller fel. Det vanliga är att när du tränar brukar vilopulsen sjunka med några slag per år, men om du tränar hårt några månader och märker att pulsen istället går upp, innebär det att kanske håller du på att bli övertränad. Att vilopulsen istället stiger är tecken på att du kanske äter för lite, tränar för ensidigt, sover för lite eller stressar i största allmänhet.

Det här är något elitidrottarna har god kunskap kring eftersom de vet att det finns stora risker att träna när man inte borde.

Att tränar när du har en förhöjning av vilopulsen kan innebära att du tränar med en potentiellt allvarlig infektion som  kan påverka hjärtat väldigt mycket. 

Härtat kan, precis som vilken muskel som helst, bli överbelastat och det kan leda till en skada på hjärtat som i värsta fall är en skada som kroppen inte kan hantera!
Det kan i värsta fall leda till att du dör.☠

Idrottsläkarens råd är:
Träna inte om du har feber när du vaknar.
Träna inte om du har en förhöjd vilopuls med mer än 20 procent

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen