Kosttillskott

Man blir ju mörkrädd när man börjar titta på vad som finns i maten. Lika bra att lägga ner helt?

Nej kanske inte men jag tror det är viktigt att veta och lära sig om tillsatser och annat som livsmedelsproducenter ger oss att äta.

Kollade idag in en flaska som min son lämnat kvar. Han tränar hårt och tar kosttillskott ibland. Flaskan heter mivi total sport.

Jag läste på lite om detta, kände att vitaminer kan vara bra att skjuta till, särskilt nu på hösten du alla är sjuka runt mig och jag själv har ont i halsen.

Läste om att en del med till exempel magproblem får rådet att ta detta medel. Låter ju bra när läkare rekommenderar medlet.

Men när jag plöjer bara lite längre kommer chocken, det verkar som om läkare inte vet vad de skickar ut till folk heller.

Mivi innehåller, bland en massa annat mer eller mindre farligt, natriumbensoat!

Mivitotal  bekräftar men påstår att  "Den reagerar inte i Mivitotal". "Det är askorbinsyra som reagerar, vi har askorbat." Problemet är att de flesta tar c- C-vitamin och särskilt nu på höst/vinter.

Notera att C-vitamin är en tillsats, som används i massor av det vi äter, bl a läskedrycker, och är askorbinsyra vilket reagerar med natriumbensoat och skapar bensen. Bensen är ett känt cancerframkallande ämne och en luftförorenare.

Bensen kan tränga rätt in i blodbanor och lungor och skadar cellernas arvsmassa, även i små doser!

Natriumbensoat finns naturligt i t ex  tranbär, äpplen, mjölkprodukter, kanel och kryddnejlika. Mängden natriumbensoat som finns naturligt i maten är omkring 40 mg/kg. När den används som konserveringsmedel är mängden omkring 2 000mg/kg.

Man kan lugnt fortsätta att äta sina lingon och hjortron.

De vanligaste konserveringsmedlen i butik, som sylt och saft, består av natriumbensoat, atamon och liknande.

En del människor är ganska säkra på att det beror mer på andra saker i lösningen än just askorbinsyra (pH, temp etc.) Och att bensoat i mivitotal är stabil. Den skulle  möjligen reagerar med en koncentrerad syra som saltsyra, svavelsyra, salpetersyra, eller en annan relativt stark. Syra som finns t ex i Cocacola, fosforsyra med mycket lågt pH.

De känner sig säkra på att Mivitotal inte är i närheten av Cocacolas pH och att det i normala fall inte skulle finnas någon som helst risk att konsumera något som innehåller både C-vitamin, askorbat och E211 (Natriumbensoat, vårt vanligaste konserveringsmedel, Atamon) eller bensoesyra E210 eller analogerna E212 och E213.

Själv känner jag att det kanske inte är en superidé att hälla det i C-vitaminbomber samtidigt som natriumbensoater? Ķänns lika smart som att börja kedjeröka om man nu ändå ska hälla i sig något som resulterar i att man får i sig bensen.

Jag tror att sonens flaska lite diskret råkat hamna i soporna, har ingen behållare för kemiskt avfall så tyvärr är det väl det bästa jag kan göra?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ADHD

Kost och träning på morgonen